فهرست مطالب

مجله ایرانی اخلاق و تاریخ پزشکی
سال شانزدهم شماره 1 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/02/16
  • تعداد عناوین: 22
|
  • مهشید سادات اصلاحی، حسن الهیاری* صفحه 1

    بیماری مالاریا یکی از شایع ترین بیماری های عفونی به شمار می رود که رشد وشیوع آن بستگی به شرایط محیطی و اقلیمی هر منطقه دارد. دولت پهلوی به منظور تامین سلامت عمومی در جامعه اقداماتی جهت جلوگیری از شیوع این بیماری انجام داد. در سال های 1334 تا 1347 ش، استان هفتم، فارس، که شامل بخش زیادی از نواحی کرانه ای و پس کرانه ای خلیج فارس نیز بود، به دلیل موقعیت جغرافیایی، جزء مناطق آسیب پذیر نسبت به این بیماری به شمار می رفت. لذا هدف اصلی این پژوهش بررسی و تحلیل اقدامات دولت پهلوی جهت کنترل و جلوگیری از گسترش بیماری مالاریا در استان فارس در خلال سال های 1334 تا 1347ش است. روش پژوهش در این مقاله توصیفی تحلیلی است و گردآوری داده ها با مراجعه به منابع دست اول تاریخی و اسناد منتشر نشده محلی (فارس) انجام شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که دولت پهلوی در چارچوب برنامه های عمرانی هفت ساله دوم و سوم راهکارهایی را در درمان و ریشه کن نمودن این بیماری نظیر عملیات سم پاشی، اعزام کیپ های بهداشتی تخصیص بودجه ویژه و اجرای برنامه های آموزشی انجام داد. بررسی آماری نشان می دهد این اقدامات در پیشگیری از شیوع و کنترل بیماری مالاریا در فارس به طور نسبی موفق و نتیجه بخش بود. با این حال اجرای این طرح در فارس بدون چالش نیز نبود.

    کلیدواژگان: دولت پهلوی، بیماری های واگیردار، مالاریا، فارس، خلیج فارس
  • فرزانه زارع، محمدحسین آیتی، محمدرضا شمس اردکانی، محسن باغبانی* صفحه 2

    یکی از ابزارهای مهم در شناخت و ارزیابی یک ترکیب دارویی و تحلیل محتوای آن، نام دارو است. البته گاه این عنوان ها به سبب وجود مشکلاتی که به نوعی آسیب شناسی این حوزه تلقی می گردد خدشه دار می شوند. این پژوهش با گردآوری و بررسی داروهای مرکب طب سنتی تلاش دارد مشکلات حاضر در نام گذاری داروها را شناسایی کند. نام داروهای این پژوهش از سه کتاب عمل صالح، قرابادین کبیر، و قرابادین اعظم گرد آمده است که در زمره قرابادین های متاخر طبی بوده و در قرون 12 و 13 هجری نگاشته شده اند. یافته های پژوهش نشان می دهد که در شیوه نام گذاری داروهای مرکب با 5 مشکل عمده مواجه هستیم: (1) وجود چندین نام متفاوت برای دارویی با فرمولاسیون ثابت؛ (2) وجود نام یکسان برای داروهای دارای فرمولاسیون متفاوت؛ (3) نداشتن نام یا بی نام بودن برخی داروهای مرکب؛ (4) نامشخص بودن دسته دارویی برخی فرآورده ها؛ و (5) آمیختگی موضوع شکل دارویی با روش مصرف، افعال و خواص یا صفات دارو. این بررسی نشان می دهد که نام گذاری فرآورده ها و داروهای سنتی با الگوهای مختلفی انجام پذیرفته و از این رو، دچار تشتت فراوان است که نیازمند توجه و ساماندهی جدی است.

    کلیدواژگان: طب ایرانی، داروسازی سنتی، تاریخ پزشکی، داروهای مرکب، آسیب شناسی نام گذاری داروهای مرکب، قرابادین صالحی، قرابادین کبیر، قرابادین اعظم
  • لیلا جویباری، زهرا طالبی*، اکرم ثناگو صفحه 3
  • فاطمه بهمنی، مهشاد نوروزی*، نرجس کلاهچی، مصطفی قانعی صفحه 4

    زیست فناوری های نوظهور به واسطه ی تاثیر بر حوزه های اجتماعی و اقتصادی و سلامت نقش بسزایی در ارتقای رفاه جوامع ایفاء می کند. نگرش به فناوری های زیستی در شرایط مختلف و در طول زمان متفاوت بوده و بر اساس درک جدید و شواهد نویافته از موقعیت تغییر می کند. در ارزیابی اخلاقی فناوری های نوظهور یکی از مسایلی که همواره مورد تاکید قرار می گیرد جنبه های خطرآفرین و مشکل ساز آن برای زندگی و رفاه انسان ها است. در عین حال، پیش فرض های اخلاقی شامل آزادی، خوش بینی در فناوری، جبرگرایی، چرخه زندگی، قدرت، شکل زندگی، بی طرفی فناوری، ابهام، عدم قطعیت، توان بالقوه تحول آفرینی و چالش های برخواسته از آن ها می تواند بر قضاوت اخلاقی استفاده از این فناوری ها موثر واقع شود. شش رویکرد متمایز برای ارزیابی فناوری های نوظهور مورد استفاده قرار می گیرد. در این میان، «رویکرد مبتنی بر اصول»، با ایفای نقش نظارتی منعطف، به جای تعیین الزامات و قوانین خاص یا استانداردها و تعهدات عمومی و پرهیز از طراحی چک لیست، بر دستیابی به نتایج مطلوب تمرکز می کند. با تمرکز بر رویکرد مذکور در این مقاله، اصول اخلاقی مطرح در ارزیابی اخلاقی زیست فناوری های نوظهور شامل خطر-هزینه-فایده، پایبندی به حقوق فردی، پایداری، طبیعی بودن، احتیاط، سیر فناوری، نظارت مسیولانه، منفعت عمومی، عدالت و انصاف، مشورت مردم سالارانه، و آزادی فکری مورد بررسی ارایه می شود. در نهایت، با ارایه یک مدل مفهومی در به کارگیری اصول فوق الذکر در مراحل مختلف شکل گیری یک زیست فناوری، هجده توصیه ی عملیاتی به منظور تسهیل ارزیابی و نظارت اخلاقی بر روند روبه رشد زیست فناوری های نوظهور در کشور، در سطوح مختلف سیاست گذاری ارایه می شود.

    کلیدواژگان: زیست فناوری نوظهور، اخلاق زیستی، تحلیل اخلاقی، ایران
  • مجتبی نوروزی، علی اکبر حقدوست*، مینا مبشر صفحه 5

    امروزه، دانشمندان بر این باورند که پزشکی دقیق با استفاده از فناوری های پیچیده و اطلاعات به دست آمده از ژنتیک مولکولی، می تواند با بیماری های پیچیده مقابله کند و عدالت در سلامت را فراهم آورد. با درنظرگرفتن اصول اخلاق پزشکی، به کارگیری پزشکی دقیق با چالش های اخلاقی جدیدی روبه رو خواهد شد. این مقاله، با رویکرد اصول گرایی، به طرح موضوع عدالت و برخی چالش های اخلاقی پزشکی دقیق می پردازد؛ چراکه برای بهره مندی از مزایای پزشکی دقیق نیاز است، ضمن شناسایی چالش ها، چهارچوب اخلاقی متناسب با آن تدوین شود. نحوه ی اشتراک گذاری و دسترسی به اطلاعات به دست آمده از پزشکی دقیق می تواند آینده ی شغلی، انتخاب همسر و نوع بیمه ی سلامت افراد را تحت تاثیر قرار دهد؛ همچنین، حفظ حریم خصوصی و استقلال افراد، از چالش های اخلاقی مهم در پزشکی دقیق است؛ زیرا درباره ی امنیت داده ها و نحوه ی دسترسی به آن ها اطمینان کامل وجود نخواهد داشت. در کوتاه مدت و میان مدت، منافع پزشکی دقیق با توجه به طراحی مطالعات و فناوری های گران و پیچیده، به برخی گروه ها محدود خواهد شد و نابرابری در عدالت را تشدید خواهد کرد؛ اما در بلندمدت، با دسترسی آسان و ارزان شدن فناوری ها، انباشت هزینه های درمانی در طول عمر کاهش می یابد و عدالت در بین کشورها و همچنین، درون آن ها برقرار خواهد شد.

    کلیدواژگان: اخلاق پزشکی، پزشکی دقیق، عدالت اجتماعی
  • کبری رشیدی، پونه سالاری* صفحه 6

    یکی از مهم‎ترین حقوق بیمار، احترام به خودآیینی وی و مشارکت ایشان در فرایند تصمیم‎گیری درمانی خویش است؛ به ویژه بیمار مراجعه‎ کننده به اورژانس که به دقت بیشتری برای تشخیص های افتراقی منجر به ناخوشی و مرگ نیازمند است؛ اما مساله زمانی ایجاد می‎شود که این حق با سهل ‎‎انگاری نادیده گرفته شود و گاهی با وجود اینکه ماجرا ساده به ‎نظر می‎رسد، مدیریت و کنترل آن دشوار باشد. درباره ی این موضوع در مقاله ی حاضر، به صورت نمونه، در بیماری با تشخیص درد شکمی‎ حاد بحث خواهد شد؛ همچنین سعی شده است چگونگی بروز سهل‎انگاری، علل و پیامدهای ناشی از آن و راهکارهای مدیریت آن، به طور اجمالی، مرور شود. نتایج این گزارش بر اهمیت مشارکت بیمار و اخذ رضایت‎ آگاهانه از وی در تمام فرایند درمان (تشخیص، درمان، توان بخشی و پیشگیری) و حفظ حریم ‎خصوصی و رازداری درباره ی تمام اطلاعات پزشکی و غیرپزشکی بیمار که به هر طریقی (شفاهی، کتبی، جزیی و حتی الکترونیکی) در اختیار کادر درمان قرار می‎گیرد، به ویژه در موارد حساس و انگزا تاکید دارد. به نظر می‎رسد آشکارسازی به‎ موقع، بررسی عوامل ایجادکننده، پیامدها، جبران خسارت وارده، افزایش صلاحیت‎ فرهنگی کادر درمان، تدوین راهنما‎ها و دستورالعمل‎های بومی مرتبط، وجود نظام کارآمد رسیدگی سیستمی با حمایت سازمانی، تقویت مهارت‏های ارتباطی و کار تیمی در پیشگیری از بروز نمونه های مشابه، از راهکارهای مدیریت چنین سهل‎ انگاری هایی باشند.

    کلیدواژگان: حریم خصوصی، رازداری، رضایت‎ آگاهانه، صلاحیت‎ فرهنگی
  • مظفر غفاری*، احمد اسمعلی، وحید عبدالمنافی، مهتاب علی قلی پور صفحه 7

    شیوع فریب کاری تحصیلی در مراکز و موسسات آموزشی، به ناکارآمدی و ناتوانی فارغ التحصیلان منجر می شود؛ بنابراین، پژوهش حاضر با هدف طراحی مدل ساختاری فریب کاری تحصیلی دانشجویان علوم پزشکی، بر اساس فراشناخت اخلاقی، هویت اخلاقی و خودکارآمدی اخلاقی انجام گرفت. روش پژوهش، همبستگی از نوع معادلات ساختاری بود. تعداد 350 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تبریز در سال 1401، جامعه ی آماری تحقیق را تشکیل دادند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده، برای مطالعه انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها، پرسش نامه های استاندارد فریب کاری تحصیلی (پارکز-لدوک، گوای و مولیگان، 2022)، فراشناخت اخلاقی (مک ماهون و گود، 2016)، هویت اخلاقی (بلک و رینولدز، 2016) و خودکارآمدی اخلاقی (هانا و آوولیو، 2010) به کار گرفته شدند. در تحلیل داده ها، از ضریب همبستگی پیرسون، بوت استراپ و سوبل، در بستر نرم افزارهای آماری spss و Amos نسخه ی 24 استفاده شد. نتایج نشان داد، اثر مستقیم خودکارآمدی اخلاقی (34/0-)، هویت اخلاقی (25/0-) و فراشناخت اخلاقی (29/0-) در برآورد فریب کاری تحصیلی دانشجویان معنی دار است. اثر غیرمستقیم هویت اخلاقی (97/1- =t-value) و فراشناخت اخلاقی (06/2- =t-value) با میانجی گری نقش واسطه ای خودکارآمدی اخلاقی بر فریب کاری تحصیلی دانشجویان معنی دار بود. با توجه به اثر واسطه ای خودکارآمدی اخلاقی در مدل فریب کاری تحصیلی، به نظر می رسد خودکارآمدی اخلاقی در افزایش اثرات فراشناخت اخلاقی و هویت اخلاقی در کاهش میزان فریب کاری تحصیلی موثر است.

    کلیدواژگان: اخلاق، خودکارآمدی، فراشناخت، فریب کاری تحصیلی، هویت اخلاقی
  • رضا شهرآبادی، رقیه جوان، رقیه زردشت، مژگان انصاری، مهدی ربیعی، حمیده یزدی مقدم* صفحه 8

    تیم سلامت، در عملکرد روزانه خود با مسایل اخلاقی متعددی روبه رو هستند که ناچار به حل آنها هستند. دانش اخلاقی شامل مواجهه و حل دوباره تقابلات، ارزشها، هنجارها، علایق یا قوانین است. آموزش اخلاق حرفه ای بخش مهمی از برنامه های آموزشی فراگیران گروه های علوم پزشکی است. شناسایی  چالش های  اخلاقی سیستم درمانی، می تواند به کارآمدی برنامه های آموزشی، درمانی و بهداشتی دانشگاه های علوم پزشکی کمک نماید. هدف این مطالعه تبیین مولفه های اخلاق حرفه ای در تعاملات درمانی و بهداشتی با بیماران می باشد. در این پژوهش کیفی جهت تعیین مولفه های اخلاق حرفه ای از روش دلفی استفاده گردید. مشارکت کنندگان شامل سه گروه از اعضای هیات علمی، دانشجویان و کارکنان بالین بودند که به روش مبتنی بر هدف انتخاب شدند. ابتدا با مرور متون، پرسشنامه ایی شامل انواع مولفه های اخلاق حرفه ای به صورت نیمه ساختاریافته تدوین شد. سپس با روش دلفی در چهار راند مولفه های اخلاقی، انتخاب شدند و با بررسی شاخص های روایی محتوایی (CVR و CVI)، نسخه نهایی مولفه های اخلاق حرفه ای بر اساس تعاملات درمانی و بهداشتی با بیماران و مددجویان در ایران تبیین گردید. نتایج حاصل از پژوهش کیفی و مدل دلفی منجر به استخراج 12 مورد از رایج ترین مولفه های اخلاقی گردید که شامل افشای اسرار بیماران، عدم رعایت عدالت در ارائه خدمات، عدم رعایت اختیار بیمار، خطاهای پزشکی و کادر درمان، عدم رعایت مقررات و استانداردهای درمانی و مراقبتی، عدم رعایت مقررات قانونی در بیان خبر ناگوار توسط پزشک، عدم رعایت حقوق بیمار در حال مرگ، عدم رعایت حریم شخصی بیمار، عدم آموزش صحیح اصول مراقبت و نکات جدید درمانی و به روز به دانشجویان و پرسنل و در نهایت عدم رعایت ارتباطات حرفه ای بودندکه بر اساس آن مولفه های نهایی بصورت پرسشنامه، تدوین گردید. دستیابی به صلاحیت اخلاقی مستلزم شناسایی مولفه های اخلاقی در محیط های آموزشی، درمانی و مراقبتی به ویژه در تعامل با بیماران است. تدوین مولفه های اخلاقی حاصل از مطالعه حاضر می تواند به شناخت چالش های اخلاقی در مراکز درمانی و بهداشتی کمک نماید تا توسط مسئولین مربوطه نسبت به رفع این چالش ها اقدام نمایند

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، مولفه های اخلاقی، محیط بالینی، تعاملات حرفه ای
  • حسین فصیحی*، سید احمد فاضلی صفحه 9

    این مقاله به تحلیل ادراکات اعتباری علامه طباطبایی، یکی از بزرگ ترین فلاسفه ی ایرانی در حوزه ی فلسفه ی اخلاق، پرداخته است. طباطبایی به اهمیت اعتبار بر پایه ی ارزش های اصلی، مانند حقیقت و عدالت تاکید می کند و معتقد است، اعتبار باید از این ارزش ها نشئت گیرد. او به تحلیل ادراکات اعتباری نیز توجه دارد و از اهمیت آن در تصمیم گیری ها و رفتارهای انسانی خبر می دهد. مقاله به شیوه ی شکل گیری ادراکات اعتباری افراد پرداخته و اهمیت تاسیس این ادراکات را بر اساس استدلال های عقلی و تجربه های دینی و عرفانی، برجسته کرده است. ادراکات اعتباری به شکل گیری ارزش ها و اصول اخلاقی کمک می کنند و بر رفتار اخلاقی انسان ها، تاثیر مستقیم دارند؛ همچنین، طباطبایی با تاکید بر اهمیت اراده، ایمان و تقوا در تشکیل رفتار اخلاقی انسان، تشریح می کند که انسان برای تحقق اهداف خود، باید دانش و آگاهی داشته باشد و در صورت داشتن دانش دقیق، برای انجام دادن عملی تصمیم بگیرد. این اعتبارها و ادراکات اعتباری، نه تنها نقش مهمی در تعامل انسان با دنیای مادی دارند، بلکه به تشکیل معرفت اخلاقی او نیز کمک می کنند. در انتها، مقاله نشان داد، تحلیل ادراکات اعتباری و توجه به اصول و ارزش های اخلاقی می تواند به تدارک محیط های اخلاقی مناسبی که برای تشکیل رفتارهای اخلاقی مورد نیاز هستند، منجر شود؛ به عبارت دیگر، مقاله به ادراکات اعتباری، به عنوان راهکاری برای حل چالش های اخلاقی در جوامع و فرهنگ ها پرداخته است.

    کلیدواژگان: ادراکات اعتباری، علامه طباطبایی، فلسفه ی اخلاق، ارزش های اخلاقی
  • علی حسن رحمانی، الهه بنفشه، عاطفه کامرانی، اعظم مریدی، زهره یگانه* صفحه 10

    وجود نیروی کار حرفه ای و آموزش دیده ی مامایی، برای مراقبت باکیفیت از مادر و نوزاد بسیار حیاتی است. عملکرد صحیح ماماها، نیازمند آگاهی و دانش آن ها از قوانین و مقررات حرفه ای است. مطالعه ی حاضر با هدف بررسی سطح آگاهی و دانش ماماها از قوانین و مقررات حرفه ای در ایران انجام شد. در این مطالعه، برای یافتن مقالات مرتبط، پایگاه های اطلاعاتی کوکران، امبیس، پابمد، اسکوپوس، مگیران، ایرانداک و مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی بر اساس دستورالعمل پیکو و با استفاده از کلمات کلیدی مناسب تا تاریخ 7سپتامبر2023 (16شهریور1402) به صورت نظام مند، مرور و بررسی شدند. ارزیابی کیفیت مقالات با استفاده از فهرست موسسه ی «جوآنا بریگز» (JBI) انجام شد. در این مطالعه ی نظام مند، چهارده مقاله ی مقطعی با تعداد 2161 مشارکت کننده وارد شدند. نتایج نشان داد، در ایران، سطح آگاهی و دانش ماماها درباره ی قانون و مقررات حرفه ای رضایت بخش نیست و به توجه بیشتر نیاز دارد. نتایج این مطالعه می تواند در تدوین برنامه های آموزشی قوانین و مقررات حرفه ای مامایی که برای افزایش کیفیت مراقبت از مادر و نوزاد ضروری است، به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: آگاهی، دانش، مامایی، ایران، تعهد حرفه ای، مقررات حرفه ای
  • علی محمد مصدق راد* صفحه 11
  • مجتبی پارسا* صفحه 12

    اصطلاح خودارجاعی پزشک، بدان معناست که پزشک، بیمار را به تسهیلاتی که خود در آن ها نفع مالی دارد، ارجاع دهد و به دو شکل در محل طبابت و خارج از محل طبابت صورت می گیرد. نوشتار حاضر، مطالعه ای مروری غیرنظام مند است که جنبه های اخلاقی خودارجاعی را بررسی می کند. درباره ی خودارجاعی، نظرات موافق و مخالف وجود دارد. موافقان معتقدند، این امر با ایجاد فضای رقابتی، موجب کاهش هزینه ها و افزایش میل به سرمایه گذاری در خدمات سلامت، خصوصا در مناطق محروم می شود؛ همچنین، هم برای پزشک و هم برای بیماران (از طریق کاهش هزینه ها) منافع مالی به دنبال دارد و موجب دسترسی راحت تر و باکیفیت تر بیماران به خدمات سلامت می شود؛ اما مخالفان خودارجاعی به استناد مطالعات متعدد انجام شده معتقدند، این پدیده به استفاده ی بیش ازحد و غیرضروری از خدمات مراقبت سلامت و در نتیجه افزایش هزینه ها، کاهش کیفیت خدمات ارائه شده و به مخاطره افتادن ایمنی و سلامتی بیمار منجر خواهد شد. در برخی کشورها، مثل ایالات متحده و جمهوری اسلامی ایران، راهنمای اخلاقی مبنی بر غیراخلاقی بودن خودارجاعی پزشکان یا لزوم آشکارسازی درباره ی آن و نیز مقررات برای مقابله با آن وجود دارد.

    کلیدواژگان: اخلاق پزشکی، تعارض منافع، خودارجاعی پزشک
  • الهه همایونزاده، سیدمحمد آذین* صفحه 13

    حق باروری، چه در قالب مثبت و چه در شکل منفی خود، در تمام ادیان و مذاهب و به عنوان یک اصل مهم در اسناد بین المللی و حقوق بشری، به شکل حقی حمایت شده و مطالبه کردنی، مطرح شده است؛ باوجوداین، تجربه ی رشد منفی جمعیت در کشور ایران، در سال های اخیر، با سابقه ی اسناد و قوانین مذهبی و پشتوانه های فقهی و کلامی، نشان از ضرورت توجه دولت به دلایل این پدیده و تلاش برای رفع آن دارد. هرچند لزوم مثبت شدن نرخ رشد جمعیت، حائز اهمیت است و دولت ها بنا بر چشم اندازهای خود، حق توصیه دارند، اما حق هر خانواده است که آزادانه به تصمیم خود در خصوص باروری یا عدم باروری عمل کند. با اینکه این حق، کفایت تصمیم را ایجاد می کند، نباید از پیامدهای مثبت و منفی قانونگذاری ها درباره ی افزایش جمعیت تحت هر هدف و عنوانی، غافل ماند. آموزش این پیامدها بر عهده ی دولت هاست؛ همچنین، حق شهروندان است که از این پیامدها آگاهی یابند، سپس آزادانه تصمیم بگیرند؛ اختیار عملی که در قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، از نظر مقنن دور مانده است و به بازبینی نیاز دارد. در این پژوهش کوشش شده است با بررسی دیدگاه های مختلف و متون علمی و حقوقی داخلی و خارجی، اولا آزادی افراد در اعمال حق باروری، اثبات و ثانیا محاسن و معایب ماده ی 51 قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، روشن شود؛ در نهایت، پیشنهاداتی برای تغییر این ماده ی قانونی و نگرش قانونگذار به راهکارهای افزایش نرخ رشد جمعیت، ارائه گردد.

    کلیدواژگان: بارداری های برنامه ریزی نشده، بیماری های مقاربتی، حق باروری، رشد جمعیت
  • سمیره عابدینی، الهام ایمانی* صفحه 14

    آموزش بالینی بخشی مهم از برنامه ی درسی دانشجویان علوم پزشکی است و دانشجویان در طول این دوره، با چالش های اخلاقی متعدد مواجه می شوند. ازآنجاکه اخلاق، عاملی مهمی در ارائه ی صحیح خدمات سلامت به مددجویان محسوب می شود، این مطالعه با هدف تبیین چالش های اخلاقی کارآموزی، از نظر دانشجویان علوم پزشکی طراحی شد. این مطالعه ی کیفی با رویکرد تحلیل محتوا انجام شد. نمونه گیری هدفمند بود و داده ها با استفاده از مصاحبه ی عمیق، چهره به چهره و نیمه ساختاریافته ی فردی جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها هم زمان با جمع آوری داده ها، با روش تحلیل محتوای کیفی، با رویکرد استقرایی، مطابق روش الو و کینگاز (2008) انجام شد. در این مطالعه، پس از انجام دادن مصاحبه با چهل نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان، اطلاعات به اشباع رسید. میانگین سنی مشارکت کنندگان در پژوهش 22/1±67/22 سال بود. پس از تحلیل متن مصاحبه ها، در نهایت دو مضمون و هفت طبقه حاصل شد. مضامین حاصل، تحت عناوین چالش های اخلاقی در محیط بالین و چالش های اخلاقی در متصدیان آموزش بالینی نام گذاری شدند. با توجه به نتایج به دست آمده از مصاحبه های دانشجویان مختلف ضرورت دارد، معاونان آموزشی و استادان دانشگاه به چالش های اخلاقی در محیط بیمارستان ها و درمانگاه ها توجهی خاص مبذول داشته و اقدامات لازم را در زمینه ی آشناسازی دانشجویان با مسائل اخلاقی، چگونگی مواجهه با این مسائل و نحوه ی تصمیم گیری در موقعیت های اخلاقی در نظر داشته باشند.

    کلیدواژگان: اخلاقیات، دانشجویان علوم پزشکی، کدهای اخلاقی، مطالعه ی کیفی
  • عالیه جهانیان، امیر آغایلی، جمال رضایی اوریمی* صفحه 15

    قرنطینه در ایران، سابقه ای طولانی دارد. گسترش بیماری های همه گیر، زمینه ساز ایجاد تشکیلات قرنطینه در ایران شد. در دوره ی قاجاریه، قرنطینه در کانون توجه قرار گرفت و در اواخر قرن نوزدهم، تشکیلات قرنطینه در مرزهای ایران تاسیس شد. بر این اساس، طی سالیان اخیر، پژوهش هایی متعدد درباره ی قرنطینه انجام گرفته است. هدف از پژوهش حاضر، معرفی و نقد مقاله ی «قرنطینه های ایران در اواخر دوره ی قاجار و اوایل دوره ی پهلوی» اثر مسعود کثیری و مرتضی دهقان نژاد است. این پژوهش، مطالعه ای تحلیلی انتقادی است که با بهره گیری از منابع کتابخانه ای به معرفی و ارزیابی مقاله می پردازد. مقاله دارای نگارش منسجم ویکپارچه بوده و حاکی از تلاش نویسندگان برای شناساندن مشکلات و موانع اجرای قرنطینه در ایران است. در ساختار مقاله گاهی ارجاع دهی های نامناسب، اشکالات نگارشی و ابهام در حدود و ثغور دیده می شود؛ همچنین، اشاره نکردن به تاثیرات جنگ جهانی اول بر شدت بیماری های واگیر و قرنطینه و مبهم بودن شیوع بیماری های واگیر را می توان از نقدهای محتوایی و روشی برشمرد. مقاله ی نام برده، علی رغم اینکه توانسته با بررسی قرنطینه در دوره ی قاجاریه و پهلوی، مقوله ای تازه را به روی پژوهشگران تاریخ پزشکی بگشاید، دچار اشکالاتی ساختاری و محتوایی و روشی است؛ لذا انتظار می رود با توجه به اهمیت موضوع نقد در پژوهش های علمی و با توجه به تحلیل انجام شده درباره ی آن مقاله، مطالب پیش رو موجب ارتقاء کیفیت مقالات و اصلاح تولیدات علمی در این حوزه شود.

    کلیدواژگان: بیماری های واگیر، تاریخ پزشکی، دوره ی قاجار، قرنطینه
  • آرمان لطیفی، سید صادق حسینی، سارا رحیمی، وحید رحمانی، عاطفه اسفندیاری، هدایت سالاری* صفحه 16

    تعهد حرفه ای، مجموعه ای از نگرش ها، ارزش ها، رفتارها و روابطی است که به عنوان پایه و اساس قرارداد یک متخصص سلامت با جامعه عمل می کند. مطالعه ی حاضر، با هدف تعیین نگرش دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی بوشهر به تعهد حرفه ای، در سال 1401 انجام شد. جامعه ی پژوهش این مطالعه ی توصیفی، شامل 254 نفر از دانشجویان سه سال آخر دانشکده ی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی بوشهر بود که با سرشماری وارد مطالعه شدند. ابزار بررسی، پرسش نامه ی استاندارد نگرش به تعهد حرفه ای پزشکان بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ی 25 تجزیه و تحلیل شدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های توصیفی، آزمون همبستگی اسپیرمن و رگرسیون خطی و آزمون من ویتنی استفاده شد. میانگین و انحراف معیار سن دانشجویان شرکت کننده در مطالعه برابر با 25/2±69/24 سال بود. میانگین و انحراف معیار نمره ی نگرش به تعهد حرفه ای در دانشجویان شرکت کننده در پژوهش برابر با 72/12±12/67 از 100 به دست آمد. بین متغیرهای سن و ترم تحصیلی و سابقه ی شرکت در دوره های آموزشی مرتبط با اخلاق حرفه ای با میانگین نمره ی نگرش، ارتباط آماری معنی دار وجود داشت (01/0=P)؛ اما بین جنسیت و نمره ی نگرش به تعهد حرفه ای ارتباط معنادار آماری وجود نداشت (05/0>p[). مراکز آموزشی و استادان آن، به عنوان اثرگذارترین نیروها بر شکل دهی اخلاق دانشجویان، باید برنامه ی آموزشی را بر اساس آموزش و الگوسازی در زمینه ی حرفه ای گری پزشکی، با درنظرگرفتن نیازهای حرفه ای، بازنگری و به خوبی اجرا کنند.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، تعهد حرفه ای، دانشجویان پزشکی، نگرش
  • مهشاد نوروزی، احسان شمسی گوشکی، سعیده سعیدی طهرانی، فاطمه بهمنی، مینا فروزنده، سعید بیرودیان، نازیلا نیک روان فرد، مهشاد گوهری مهر، اکرم هاشمی* صفحه 17

    فعالیت پژوهشی کشورهای در حال توسعه در دو دهه ی گذشته افزایش یافته است. گسترش و تمرکززدایی کمیته های اخلاق، نیازمند ارزیابی عملکردی مناسب است. مطالعه ای مقطعی در سال 2023 میلادی با استفاده از چک لیست "ابزار خودارزیابی کمیته های اخلاق در پژوهش" بر روی کارگروه/کمیته های اخلاق در پژوهش کشور اجرا شد. چک لیست به فارسی ترجمه شد. براساس نظر متخصصین اخلاق در پژوهش و بر مبنای دستورالعمل مصوب نحوه ی تشکیل و عملکرد کارگروه/کمیته های اخلاق مورد بازنگری قرار گرفت. چک لیست الکترونیک، برای اعضای ارشد 269 کارگروه/کمیته اخلاق در پژوهش ارسال شد. داده ها با نرم افزار SPSS مورد آنالیز قرار گرفت؛ میزان پاسخ دهی 83% بود. میانگین نمره ی کلی 25.173 ± 152.11 بود که 69.14% از حداکثر نمره کلی به دست آمد، اما در بخش ارزیابی مداوم (نظارت) و منابع کمیته، کم تر از 50% از نمره میانگین کسب شد. نمرات 138 کارگروه/کمیته اخلاق در محدوده ی عالی و 85 مورد در محدوده خوب قرار گرفت. نتایج نشان داد که میانگین نمرات با میزان سابقه ی فعالیت، تعداد جلسات در ماه، وجود بودجه ی مصوب سالانه، وجود یک برنامه ی مدون مصوب ارتقای کیفیت و دارا بودن کارکنان اداری مشخص ارتباط دارد. تکمیل ابزار خودارزیابی، علاوه بر آگاهی کارگروه وزارتی از نحوه ی عملکرد کارگروه/کمیته ها و توجه فردی هر کارگروه/کمیته به استانداردهای لازم الاجرا، می تواند آگاهی از نقاط قوت و چالش ها را در سطح هر کمیته افزایش دهد. بازنگری در دستورالعمل مصوب نحوه تشکیل و عملکرد کارگروه/کمیته های اخلاق توسط دبیرخانه کارگروه وزارتی اخلاق در پژوهش و تکرار مجدد خودارزیابی در آینده می تواند روند ارتقاء و بهبود عملکرد کمیته های اخلاق را تسهیل نماید.

    کلیدواژگان: کمیته اخلاق در پژوهش، ارزیابی کیفیت، ابزار خود ارزیابی
  • خدیجه نصیریانی، نجمه زمانی، عهدیه بحری، سیده الهام فضل جو* صفحه 18

    با توجه به اهمیت فراگیری هوش اخلاقی در دانشجویان پرستاری بعنوان آینده سازان این رشته و همچنین با توجه به کاربردی بودن آموزش مجازی در تمام رشته ها به ویژه علوم پزشکی؛ برآن شدیم تا مطالعه ای با هدف تعیین اثربخشی آموزش مجازی اصول اخلاقی به شیوه روایتگری بر هوش اخلاقی دانشجویان پرستاری انجام دهیم. پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی بوده که 40 دانشجوی پرستاری به روش در دسترس وارد مطالعه شدند. قبل از اجرای مداخله، بلافاصله بعد، و دوماه بعد از مداخله شرکت کنندگان پرسشنامه هوش اخلاقی لینک و کیل (2005) را کامل نمودند. جلسات آموزش مجازی در 16 جلسه آموزشی برگزار شد. داده ها با نرم افزار SPSS  نسخه 18 مورد تجزیه و تحلیل  قرار گرفتند. یافته ها نشان داد در مطالعه حاضر 40 دانشجوی پرستاری با دامنه سنی 18-23 سال شرکت کردند. مقایسه میانگین نمره کلی هوش اخلاقی قبل از مداخله (17/81±155/45، بلافاصله بعد از مداخله 17/89±161/50 و دوماه بعد از مداخله 15/41±162/97 نشان دهنده ی افزایش این نمره در طول مطالعه است و این تفاوت از نظر آماری معنی دار بود (P=0/02). براساس نتایج  میانگین نمره کلی هوش اخلاقی در دانشجویان بلافاصله و دو ماه بعد از مداخله افزایش یافته است. هوش اخلاقی مطلوب می تواند چشم انداز مناسبی را از موفقیت و پیشرفت افراد ترسیم نماید. بنظر می رسد لازم است مدیران دانشگاه ها به طور مستمر در کنار آموزش بالینی، به آموزش اخلاق، به ویژه با روش های نوین، توجه ویژه داشته باشند.

    کلیدواژگان: هوش اخلاقی، دانشجویان پرستاری، اصول اخلاقی، روایتگری، آموزش مجازی
  • امیراحمد شجاعی، فضل الله حسنوند، حمیدرضا نمازی، مجتبی پارسا، کبری رشیدی* صفحه 19

    اخلاق‎حرفه‎ای مبتنی بر ارزش‎ها، تکالیف، حقوق و مسئولیت‎های انسانی بنا شده است و شرایط حرفه‎ای و سازمانی پرستاران را متاثر می‎سازد. در این راستا، این پژوهش با هدف شناخت ابعاد اخلاق‎حرفه‎ای پرستاران از دید ایشان و پزشکان؛ با روش کیفی و با استفاده از مصاحبه نیمه‎ساختاریافته، با مشارکت 26 پزشک متخصص اخلاق‎پزشکی، متخصص بالینی، دستیار بالینی و اینترن و 20 پرستار براساس اشباع نظری با روش نمونه‎گیری هدفمند، پس از کسب رضایت‎آگاهانه از ایشان انجام شد. برای تجزیه و تحلیل داده ‎ها از روش تحلیل محتوا استفاده شد که در نرم‎افزار MAXQDA نسخه 18 انجام شد. یافته ‎ها نشان‎داد که؛ اخلاق‎ حرفه‎ای پرستاران مبتنی بر یک چارچوب چهاربعدی بود؛ اخلاق حرفه‎ای پرستاران در ارتباط با بیمار (شش خرده‎مولفه)، در ارتباط با همکاران در رده ‎های مختلف (چهار خرده‎مولفه)، در ارتباط با حرفه (سه خرده‎ مولفه‎) و در ارتباط با بیمارستان و سازمان‎های درمانی (دو خرده‎مولفه). پایایی کدگذاری مولفه ‎ها براساس شاخص کاپا برابر با 88/0 بود. بنابراین می‎توان گفت که ابعاد اخلاق ‎حرفه‎ای پرستاران از دید افراد مورد مطالعه در ارتباط با خود و دیگران (بیماران، همکاران، سازمان و حرفه) معنا پیدا می کند. پرستاران با شناخت و رعایت جزئیات و ماهیت این ارتباطات و تک‎تک حقوق این افراد از دید خود، می‎توانند اصول اخلاق‎حرفه‎ای را در پیشبرد اهداف سازمان و افزایش کیفیت خدمات، رضایت‎مندی دیگران و اعتلای جایگاه حرفه، اجرایی نمایند.

    کلیدواژگان: اخلاق، اخلاق حرفه ای، پرستاران، پزشکان، مطالعه کیفی
  • سیده نفیسه مومنی، مژگان علاءالدینی، شهرو اعتماد مقدم* صفحه 20

    دوراهه های تصمیم گیری مختلفی در طول دوره طبابت برای بالینگران رخ می دهد که یکی از آنها مواجهه با خطای پزشکی است. حرفه مندان دندانپزشکی تمام تلاش خود را به کار می گیرند تا خطا را در ارائه خدمات سلامت به کمترین میزان خود برسانند و از ایجاد آسیب به بیماران جلوگیری کنند. اما با همه تمهیداتی که اتخاذ می شود گاهی در طی تشخیص و درمان بیماری ها خطایی رخ می دهد که عوارض ناشی از آن غیر قابل برگشت است. در مدیریت چنین شرایطی، علاوه بر جستجوی دلیل وقوع خطا، مواجهه اخلاقی دندانپزشکان با بیمار بسیار اهمیت دارد. در این مقاله با استفاده از مدل تصمیم گیری اخلاقی فدراسیون جهانی دندانپزشکی، راهکاری برای مواجهه اخلاقی در مدیریت خطای تشخیصی در بررسی آسیب شناسی ضایعات پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: خطای تشخیصی، افشای خطای پزشکی، اخلاق دندانپزشکی، تصمیم گیری اخلاقی، اخلاق حرفه ای
  • زینب کریمی*، شکرالله خاکرند، معصومه دهقان صفحه 22

    شیوع بیماری های همه گیر در گستره ی تمدن اسلامی، همواره یکی از مسائل مهم بوده است. سابقه ی تاریخی بیماری همه گیر طاعون به دوران باستان می رسد. شیوع بیماری طاعون، معروف به طاعون ژوستینین، در اواخر دوره ی باستان و انتقال آن به دوره ی اسلامی، مسلمانان را در سرزمین های فتح شده با مسائل جدید مواجه ساخت؛ ازاین رو، طاعون از مهلک ترین بیماری های مسری در گستره ی جغرافیای تمدن اسلامی بوده که در قرون اولیه ی اسلامی، آسیب هایی به بدنه ی ساختار اجتماعی، اقتصادی و حتی فکری و فرهنگی جامعه ی اسلامی وارد کرده است. سرزمین شام از طاعون خیزترین مناطق تمدن اسلامی بوده که به صورت مکرر و پی درپی درگیر این بیماری شده و آسیب های فراوانی را تجربه کرده است. این پژوهش به بررسی طاعون در منطقه ی شام در دوره ی امویان (41تا132ه.ق/661تا749م) پرداخته؛ همچنین، دلایل وقوع آن و باورهای پیرامون طاعون را در این منطقه بررسی کرده است. بررسی های این تحقیق نشان داد، موقعیت جغرافیای شام، مدیترانه ای بودن آب وهوای آن و قرارگرفتن سرزمین شام در مسیر راه های تجاری و آمدوشدهای حاصل از آن در وقوع و گسترش طاعون اثرگذار بوده است. وقوع طاعون در جهان بینی مسلمانان نیز، آثاری مهم و شایان توجه داشته است؛ به طوری که آنان طاعون را نه یک بیماری همه گیر، بلکه نتیجه ی رحمت یا عذاب الهی می پنداشتند.

    کلیدواژگان: امویان، بیماری های واگیردار، تمدن اسلامی، شام، طاعون، عمواس
|
  • Mahshid Sadat Eslahi, Hasan Allahyari* Page 1

    Malaria is one of the most common infectious diseases, the growth and prevalence of which depends on the environmental and climatic conditions of each region. The Pahlavi government took measures to prevent the spread of this disease in order to ensure public health in the society. In 1334 to 1347A.H, the seventh province of Fars, which included a large part of the coastal and post-coastal areas of the Persian Gulf, was considered one of the vulnerable areas to this disease due to its geographical location. Therefore, the main goal of this research is to investigate and analyze the actions of the Pahlavi government to control and prevent the spread of malaria in Fars province during the years 1334 to 1347A.H. The research method in this article is descriptive-analytical and data collection was done by referring to historical first-hand sources and unpublished local (Persian) documents. The findings of the research show that the Pahlavi government, within the framework of the second and third seven-year construction plans, has implemented solutions to treat and eradicate this disease, such as spraying operations, sending health teams, allocating special funds and implementing programs. He did training for this purpose. Statistical analysis shows that these measures were relatively successful and effective in preventing the spread and control of malaria in Fars. However, the implementation of this plan in Fars was not without challenges.

    Keywords: Pahlavi government, Infectious diseases, Malaria, Fars, Persian Gulf
  • Farzaneh Zare, MohammadHossein Ayati, MohammadReza Shams-Ardekani, Mohsen Baghbani* Page 2

    Drug title is one of the important tools for recognizing and evaluating a combination drug and also analyzing its content. However, sometimes due to the existence of problems that is considered a kind of pathology in this field, is tarnished. The present study tries to identify the problems of nomenclature of compounded drugs. The names of combination drugs available in this research have been collected from three books in traditional pharmacy, namely Gharabadin-e-Salehi, Gharabadin-e- Kabeer, and Gharabadin-e- Azam, related to 18th and 19th centuries. The results showed that there are 5 major problems in nomenclature of compounded drugs: (1) several names for one drug with various formulations, (2) one name for drugs with various formulations, (3) a great deal of variation in unnamed drugs, (4) some unknown pharmaceutical dosage forms, and (5) being dosage forms at one with route of administration and mechanism of action. The study exposes combination drugs in Persian medicine have named concerning various patterns. For this reason, there is non-cooperation that feels a need to special investigation

    Keywords: Persian Medicine, History of Medicine, Traditional Pharmacy, Combination drugs, Pathology of Nomenclature of Compounded Drugs, Gharabadin- e- Salehi, Gharabadin-e- Kabeer, and Gharabadin-e- Azam
  • Leila Jouybari, Zahra Talebi*, Akram Sanagoo Page 3
  • Fatemeh Bahmani, Mahshad Noroozi*, Narjes Kolahchi, Mostafa Ghanei Page 4

    Emerging biotechnologies contribute significantly to societal well-being by influencing social, economic, and health fields. Attitudes toward biotechnologies differ, in various situations and over time, based on new understanding and evidence. One issue always emphasized in the ethical evaluation of emerging technologies is their dangerous and problematic aspects for human life and well-being. Simultaneously, ethical assumptions can influence ethical decision-making toward employing these technologies, including liberty, technological optimism, determinism, the lifecycle, power, the form of life, technology neutrality, ambiguity, uncertainty, dual-use transformative potential, and the challenges that will be raised by them. For the ethical assessment of emerging technology, six principal methodologies are employed. The "principles-based approach" focuses on obtaining the intended goals rather than determining specific requirements, laws, standards, and obligations and avoids checklist design. The ethical principles raised by the principles-based approach are presented in this article, including risk-cost-benefit, adherence to individual rights, sustainability, naturalness, precautionary, trajectory, responsible stewardship, public beneficence, justice and fairness, democratic deliberation, and intellectual freedom.Finally, by presenting a conceptual model in applying the principles above in forming biotechnologies, eighteen operational recommendations are presented to facilitate the ethical evaluation and monitoring of emerging biotechnologies in the policy-making process in Iran.

    Keywords: Emerging biotechnology, Bioethics, Ethical Analysis, Iran
  • Mojtaba Norouzi, AliAkbar Haghdoost*, Mina Mobasher Page 5

    Scientists now believe that precision medicine, which employs complicated technology and information derived from omics, can treat complex diseases and provide justice in health. Implementation of precision medicine will face new ethical challenges, considering the principles of medical ethics. With respect to philosophical principles, this study addressed the issue of justice and some ethical challenges of precision medicine. Because, in order to gain the benefits of precision medicine, a proper ethical framework must be developed while considering the challenges. The manner in which precision medicine information is shared and accessed can have an impact on people’s future careers, marriage choices, and type of health insurance. Furthermore, preserving people’s privacy and autonomy are important ethical concerns in precision medicine since there will be no perfect guarantee about data security and access. Although in the short and medium term, due to the design of studies and expensive and complex technologies, precision medicine will be limited to certain groups and will intensify the inequality in justice, in the long run, with the easy access and inexpensive cost of precision medicine technologies, the accumulation of medical expenses will decrease throughout life, and justice will be established between and within countries.

    Keywords: Precision Medicine, Medical ethics, Social Justice
  • Kobra Rashidi, Pooneh Salary* Page 6

    One of the most important patient rights is to respect the patients’ autonomy and their participation in the process of treatment decision-making. This is of particular importance for the patients in the emergency department, who require due care in differential diagnosis leading to illness and death. However, the problem arises when this right is negligently ignored and despite the fact that it seems a simple matter, it is difficult to manage and control. Accordingly, this study aimed to investigate this issue through the case report of a patient diagnosed with acute abdomen. Moreover, an attempt was made to briefly review how negligence occurs, its causes and consequences, as well as its management strategies. In this report, the results highlighted the importance of patient participation, obtaining informed consent from the patient in the entire treatment process (diagnosis, treatment, rehabilitation, and prevention), and maintaining privacy and confidentiality regarding all medical and non-medical information of patients that are provided to the treatment staff in verbal, written, partial, and even electronic forms, especially in sensitive and stigmatizing cases. It seems that there are certain strategies to manage such negligence including timely detection, investigation of the causes and consequences, compensation for the damage, enhancing the cultural competence of the treatment staff, developing relevant local guidelines and instructions, having an efficient system with the support of the organization for handling it, and strengthening communication skills and teamwork.

    Keywords: Privacy, Confidentiality, Informed consent, Cultural competency
  • Mozaffar Ghaffari *, Ahmad Esmali, Vahid Abdolmanafi, Mahtab Aligolipour Page 7

    The prevalence of academic cheating in educational centers and institutions leads to inefficiency and incapacity of graduates. Accordingly, the current study aimed to design a structural model for academic cheating in medical students based on moral metacognition, moral identity, and moral potency. This correlational study was done using structural equation modeling. The statistical population of the study included the students of Tabriz University of Medical Sciences in 2022, and 350 students were selected for the study using simple random sampling method. Data were collected through the Academic Cheating Scale (ACS) (Parks-Leduc, Guay and Mulligan, 2022), Moral Metacognition Scale (McMahon and Good, 2016), Moral Identity Questionnaire (MIQ) (Black & Reynolds, 2016), and Moral Potency Questionnaire (Hannah and Avolio, 2010). Data were analyzed using Bootstrap, Sobel, and Pearson’s correlation coefficient tests via SPSS and AMOS, version 24. The results indicated that the direct effect of moral potency (-0.34), moral identity (-0.25), and moral metacognition (-0.29) was significant on estimating academic cheating in students. The indirect effect of moral identity (-1.97) and moral metacognition (-2.06) with the mediating role of moral potency on students’ academic cheating was significant. Considering the mediating effect of moral potency in the academic cheating model, it seems that moral potency plays a role in increasing the effects of moral metacognition and moral identity on reducing academic cheating.

    Keywords: Academic Cheating, Metacognition, Moral Identity, Potency, Morality
  • Reza Shahrabadi, Roghayeh Javan, Roghayeh Zardosht, Mojgan Ansari, Mehdi Rabiei, Hamideh Yazdimoghaddam* Page 8

    The health team, in their daily operations, are faced with many ethical issues they have to solve. Moral knowledge includes confronting with and resolving conflicts, values, norms, interests, or laws. Identifying the ethical challenges of the health system can contribute to the efficiency of educational and health programs of universities of medical sciences. The objective of this study was to explain the components of professional ethics in therapeutic and health interactions with patients. In this qualitative research, the Delphi method was used to determine the components of professional ethics. The participants were composed of three groups including faculty members, students, and clinical staff who were selected using purposive sampling. First, by reviewing the literature, a semi-structured questionnaire was developed to investigate different components of professional ethics. Then, using the Delphi method in four rounds, the ethical components were selected and by checking content validity indices (CVR and CVI), the final version of professional ethics components was explained based on therapeutic and health interactions with patients. The results of the qualitative research and the Delphi model led to the extraction of the 12 most common ethical components including disclosure of patients’ secrets, lack of justice in providing services, lack of respect for the patient’s discretion, medical and treatment staff errors, lack of compliance with regulations and standards of treatment and care, non-observance of legal regulations in telling bad news by the doctor, non-observance of dying patient’s rights, non-observance of patient’s privacy, lack of proper training of care principles and new and up-to-date treatment tips to students and staff, and finally, non-observance of professional communication. Accordingly, the final components were compiled as a questionnaire. Achieving ethical competence requires the identification of ethical components in educational, therapeutic, and care environments, especially in interaction with the patient. Therefore, it is necessary to identify, structure and formulate ethical components in regular and continuous training programs in the field of importance and observance of ethical principles in medical and health centers.

    Keywords: Professional ethics, Ethical components, Clinical environment, Professional Interactions
  • Hossein Fasihi*, Seyed Ahmad Fazeli Page 9

    This study analyzed the credibility perceptions from the perspective of Allameh Tabatabai, one of the prominent Iranian philosophers in the field of philosophy of ethics. Tabatabai emphasizes the significance of credibility based on fundamental values such as truth and justice, arguing that credibility should be rooted in these values. He also pays attention to the analysis of credibility perceptions and underscores their importance in human behaviors and decision-making. The study further delved into how individuals’ credibility perceptions are formed and highlighted the significance of grounding these perceptions on rational arguments, as well as religious and mystical experiences. Credibility perceptions play a crucial role in shaping ethical values and principles and have a direct impact on human ethical behaviors. Moreover, Tabatabai emphasizes the importance of willpower, faith, and piety in shaping human ethical behaviors, explaining that, for individuals to achieve their goals, they must possess knowledge and awareness and make decisions to perform actions based on precise knowledge. These credibility perceptions not only play a vital role in human interaction with the material world but also contribute to the formation of their ethical cognition. Finally, the study demonstrated that analyzing credibility perceptions and focusing on ethical principles and values can contribute to the establishment of suitable ethical environments required for the formation of ethical behaviors. In other words, this study considered credibility perceptions as a solution to addressing ethical challenges in societies and cultures

    Keywords: Credibility Perceptions, Allameh Tabatabai, Philosophy of Ethics, Ethical Values
  • Ali Hasan Rahmani, Elahe Banafshe, Atefe Kamrani, Azam Moridi, Zohreh Yeganeh* Page 10

    A professional and educated midwifery workforce is essential to provide high-quality maternal and newborn care. Midwives’ awareness and knowledge of professional rules and regulations would be necessary for correct practice. Accordingly, this study aimed to investigate midwives’ awareness and knowledge of the professional rules and regulations in Iran. In this systematic review study, the PICO guidelines were used to find the relevant articles through searching MeSH terms in Irandoc, SID, Scopus, EMBASE, Cochrane, Magiran, and PubMed databases up to September 7, 2023. The JBI checklist was used to assess the quality of the articles. This systematic review investigated 14 cross-sectional studies with a total of 2161 participants. The results demonstrated that midwives in Iran do not have a satisfactory level of awareness and knowledge about the professional rules and regulations. Based on the results, much more focus is required to enhance the awareness and knowledge of midwives about the professional rules and regulations. The results of this study can be used for developing educational programs on midwifery professional rules and regulations as a necessity for providing high-quality maternal and newborn care

    Keywords: Awareness, Knowledge, Midwifery, Iran, Professional commitment, Professional rules
  • Ali Mohammad Mosadeghrad* Page 11
  • Mojtaba Parsa* Page 12

    Physician self-referral is the referral of a patient to a medical facility in which the referring physician has a financial interest. This can take two forms: internal referrals within the same office and external referrals, often involving joint ventures. Many claims, positive or negative, have been made regarding self-referral. Proponents claim that self referral causes, reduction of costs by fostering a competitive environment, encourage investment in health facilities particularly in underserved areas, financial benefits for both the doctor and the patient via cost reduction, and inhance the quality and accessibility of health services. Conversly, opponents, citing multiple studies, argue that self- referral may result in excessive and unnecessary utilization of healthcare services, leading to increased healthcare costs, low quality of services provided, and jeopardise patient safety. In certain countries, such as the United States and the Islamic Republic of Iran, ethical codes address self-referral. These guidelines either deem it unethical or require disclosure, accompnied by regulations to govern this practice.

    Keywords: Physician self-referral, Medical ethics, Conflict of interests
  • Elaheh Homayounzadeh, Seyed Mohammad Azin* Page 13

    The reproductive right, in its positive or negative form, has been raised in all religions and sects as well as in international documents and human rights, as an important principle and a supported and demanded right. However, the negative population growth rate in recent years in Iran, despite religious documents and laws and jurisprudential and theological support, shows the importance of the government’s attention to the causes of negative population growth and the necessity of taking measures to resolve this problem. Even though the population increase is of paramount importance and governments have the right to recommend and encourage population growth according to their visions, it is the right of every family to freely make their own decision regarding fertility or non-fertility. Although the reproductive right requires the freedom of decision, we should not ignore the positive and negative consequences of legislation regarding the population increase under any title and for any purpose. Informing people of these consequences is the responsibility of the governments and it is the right of the citizens to be fully aware of them and then make a decision freely; the freedom of action which has been neglected by the legislators in the Youthful Population and Protection of the Family Law and needs to be revised. This study attempted to investigate different viewpoints and domestic and foreign scientific and legal texts, to first prove the freedom of individuals in the implementation of reproductive rights, and then, explain the merits and demerits of Article 51 of the Youthful Population and Protection of the Family Law. Finally, certain suggestions were proposed to change this article as well as the legislators’ point of view regarding the strategies to increase the population growth rate.

    Keywords: Unplanned pregnancies, Sexualy transmitted diseases, The reproductive right, Population
  • Samireh Abedini, Elham Imani* Page 14

    Face many ethical challenges during this course. Since ethics is an important factor in providing health services to clients, this study was designed to explain the ethical challenges in training in viewpoint of medical students. This qualitative study was conducted with content analysis approach. Purposeful sampling was performed and data were collected using in-depth, face-to-face and semi-structured individualized interviews. Data analysis was done simultaneously with qualitative content analysis using inductive approach according to Elo and Kingaz (2008). In this study, information was gathered after interviewing 40 students of Hormozgan University of Medical Sciences. The mean age of participants was 22/67±1/22 years. After analyzing the text of the interviews, two themes and seven categories were finally obtained. Themes were named under the headings: ethical challenges in clinical field and ethical challenges in clinical training supervisors. According to the results of interviews with different students, it is imperative that the faculty members pay special attention to the ethical challenges in hospitals and clinics and consider the necessary steps to familiarize students with ethical issues, how to deal with these issues and how to make decisions in ethical situations.

    Keywords: Codes of ethics, Medical students, Morality, Qualitative research
  • Aliyeh Jahanian, Amir Aghayali, Jamal Rezaei Orimi* Page 15

    Quarantine has a long history in Iran. The spread of epidemic diseases led to the creation of quarantine establishments in Iran. During the Qajar period, quarantine was taken into consideration, and at the end of the 19th century, quarantine establishments were developed in the borders of Iran. Accordingly, in recent years, much research has been conducted on quarantine. The present study aimed to introduce and criticize the paper entitled, “Quarantines of Iran in the End of Ghajar and the Beginning of Pahlavi Era” by Kasiri and Dehghannejad. This analytical-critical study was conducted using library resources to introduce and evaluate the aforementioned paper. The text of the article is coherent and integrated and indicates the authors’ efforts to identify the problems and obstacles to implementing quarantine in Iran. Concerning the structure of the article, there are instances of inappropriate referencing, writing errors, and ambiguity in the scope and limits. Moreover, the failure to mention the effects of World War I on the severity of communicable diseases and quarantine and the vagueness of the prevalence of infectious diseases can be among the criticisms of the content and methodology. Although the abovementioned paper could present a new approach to the history of Quarantine in Iran in the Qajar and Pahlavi eras for the scholars of the history of medicine, it suffers from several structural, content, and methodological flaws. Therefore, given the importance of criticism in scientific studies and according to the analysis of this paper, the results could help enhance the quality of studies and scientific productions in this field.

    Keywords: Quarantine, Communicable diseases, Qajar period, History of Medicine
  • Arman Latifi, Seyyed Sadegh Hosseini, Sara Rahimi, Vahid Rahmani, Atefeh Esfandiari, Hedayat Salari* Page 16

    Professional commitment is described as a set of attitudes, values, behaviors, and relationships that serve as the foundation of a health professional's contract with society. The present study was conducted with the aim of determining the attitude of medical students of Bushehr University of Medical Sciences towards professional commitment in 2022. The research population of this descriptive study included 254 students of the last 3 years of the Faculty of Medicine of Bushehr University of Medical Sciences who were included in the study by census. The standard questionnaire of attitude towards the professional commitment of doctors was used for data gathering. Data were analyzed using SPSS software version 25. Descriptive tests, Spearman's correlation test, linear regression and Mann-Whitney test were used to analyze the data. The mean and standard deviation of the age of the students participating in the study was 24.69±2.25 years. The mean and standard deviation of the attitude score towards professional commitment were 67.12±12.72 out of 100. There was a statistically significant relationship between the variables of age, academic semester and experience of participating in training courses related to professional ethics with the mean attitude score (p < 0.05), but there was no relationship between gender and the attitude score towards professional commitment. There was no statistical significance (p > 0.05). Educational centers and its professors, as the most influential force on the formation of students' morals, should revise and implement the educational program well in the field of medical professionalism, considering professional needs

    Keywords: Attitude, Medical students, Professional ethics, Professional commitment
  • Mahshad Noroozi, Ehsan Shamsi Gooshki, Saeedeh Saeedi Tehrani, Fatemeh Bahmani, Mina Forouzandeh, Saeed Biroudian, Nazila Nikravan Fard, Mahshad Goharimehr, Akram Hashemi* Page 17

    The research activities of developing countries have increased over the last two decades. The expansion and decentralization of ethics committees necessitates appropriate performance evaluation. In 2023, a cross-sectional study was carried out on the Iranian research ethics Committees using the checklist called "Research Ethics Committee Self-Assessment Tool". The checklist was translated into Persian and revised based on the opinions of research ethics experts and the approved “regulation of establishment, grading, and description of duties for research ethics committees”. The electronic checklist was sent to the senior members of 269 research ethics committees. After gathering the data, it was analyzed using SPSS software. The response rate was 83%. The average overall score was 152.11 ± 25.173, or 69.14% of the maximum. The two sections (including continuing review (monitoring) and committee resources received less than 50% of the average score. The 138 research ethics committee scores were excellent and 85 committees were in the good range. The findings revealed that average scores are influenced by activity years, the number of monthly meetings, the presence of an approved annual budget, an approved quality improvement program, and having specific administrative staff. Completing the self-evaluation tool can raise the National Committee authorities' awareness about the adherence of the research ethics committees to the imperative standards. It can also lead to each committee's awareness of its strengths and challenges. Revision of national regulations governing the establishment, grading, and description of committee duties and then future self-evaluation can facilitate upgrading and improving the performance of ethics committees.

    Keywords: Research ethics committee, Quality evaluation, self-assessment tool
  • Khadije Nasiryani, Najme Zamani, Ahdiye Bahri, Seyedeh Elham Fazljoo* Page 18

    Considering the importance of learning ethical intelligence in nursing students as the future builders of this field and the valuable role that teaching ethical principles in the narrative way, as well as considering the practicality of virtual education in all disciplines, especially medical sciences, the study aimed at determining the effectiveness of virtual teaching of ethical principles in the narrative way on the moral intelligence of nursing students. the present study was of a semi-experimental type, with 40 nursing students entering the study in the available method. Before the intervention, immediately, after and two months after the intervention, participants completed the Lennick and Kiel's moral intelligence scale. Virtual training was held in 16 training sessions. The data was analyzed with the SPSS version 18 software. The Findings showed the present study involved 40 nursing students with an age range of 18-23 years. Comparison of the average overall score of moral intelligence before intervention (155/45±17/81) immediately after intervention (161/50±17/89) and two months after intervention (162/97±15/41) indicates an increase in this score during the study, which was statistically significant(P=0/02).the present study showed that the average overall score of moral intelligence in students increased immediately after and two months after the intervention, and differed from before the intervention, which is statistically significant. Studies show that optimal moral intelligence can portray a good perspective on people's success and progress. Therefore, it is necessary for university administrators to pay special attention to ethical education with new methods, along with clinical education.

    Keywords: Ethical intelligence, Nursing students, Ethical principles, Narrative, Virtual education
  • Amirahmad Shojaee, Fazlollah Hasanvand, Hamidreza Namazi, Mojtaba Parsa, Kobra Rashidi* Page 19

    Professional ethics is based on human values, tasks, rights and responsibilities and affects the professional and organizational conditions of nurses. In this regard, the aim of this study was identifying framework of the dimensions of nurses' professional ethics from the point of view their and physicians. This study was done with qualitative method, using semi-structured interview, with the participation of 26 physicians medical ethics specialist, clinical specialist, clinical assistant and intern and 20 nurses based on theoretical saturation with the purposeful sampling method and after obtaining informed consent from them. Content analysis method was used for data analysis, which was done in MAXQDA version 18 software. Findings showed professional ethics was based on a four-dimensional framework; The professional ethics of nurses in relation to the patient (six sub-components), in relation to colleagues in different job categories (four sub-components), in relation to the profession (three sub-components) and in relation to the hospital and medical organizations (two sub-components). The reliability of the coding of the components was obtained based on the Kappa index equal to 0.88. Therefore, it can be said. Framework of the dimensions professional ethics of the point of view of nurses found meaning in relation to themselves and others (patients, colleagues, organization and profession). The nurses, knowing and observing the details and nature of these communications, as well as the individual rights of these people from their own point of view; they can properly implement the principles of professional ethics in advancing the goals of the organization and increasing the quality of service provision and the satisfaction of others and raising the status of the profession.

    Keywords: Ethics, Professional Ethics, Nurses, Physicians, Qualitative research
  • Nafiseh Momeni, Mojgan Alaeddini, Shahroo Etemad-Moghadam* Page 20

    Various decision-making dilemmas arise for clinician in their practice, and one such dilemma involves dealing with medical or dental errors. Despite efforts to minimize errors and prevent harm to patients, complications arising from diagnostic or therapeutic mistakes can sometimes be irreversible. In such situations, it is crucial for dentists to engage in ethical encounters with their patients and investigate the root cause of the error. In this study, an approach was suggested for the management of detection of diagnostic error in pathology using the World Dental Federation ethical decision-making model.

    Keywords: Diagnostic Errors, Medical Error Disclosure, Dental Ethics, Ethical decision making, professional Ethics
  • Zeinab Karimi*, Shokrallah Khakrand, Massoumeh Dehghan Page 22

    The spread of epidemic diseases has always been one of the important issues in the scope of Islamic civilization The history of the plague epidemic dates back to ancient times So that the outbreak of the plague known as Justinian Plague in the late ancient period and its transfer to the Islamic period Muslims in the conquered lands Facing new issues Therefore, plague is one of the deadliest infectious diseases In the geographical scope Islamic civilization has been that in the early Islamic centuries It has caused damage to the social, economic and even intellectual and cultural structure of the Islamic society The land of sham has been one of the most plague-prone regions of Islamic civilization that repeatedly and consecutively And it happened with many injuries. This research aims to investigate the plague in the Sham region during the Umayyad period (661-749AD) Also, examine the reasons for its occurrence and the beliefs surrounding the plague in this region. The investigations of this research show The geographical location of the sham, its Mediterranean climate, and the location of the sham on the trade routes And the resulting changes It has been influential in the occurrence and spread of the plagueThe occurrence of the plague has also had important and interesting effects on the world view of Muslims. So that the plague was not considered an epidemic but as a result of divine mercy or divine punishment.

    Keywords: Plague, Amvas, Sham, Islamic civilization, Contagious diseases, Umayyads